2.8° C
Предимно облачно
toggle

Община Горна Оряховица подаде проектно предложение за новия програмен период за подмяна на печките с твърдо гориво

23 октомври 2023
image

Проектно предложение „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Горна Оряховица“ е подадено в МОСВ от общинска администрация. Съгласие за кандидатстване дадоха общинските съветници в последно заседание за мандат 2019 – 2023. Проектът ще се финансира по процедура „За по-чист въздух“ на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., насочена към общини с отклонения в чистота на въздуха. Сред тях е и Горна Оряховица като за нея са предвидени до 19 118 990 лева.
Проектното предложение предвижда да продължи подобряването на въздуха чрез замяна на старите печки на твърдо гориво с нови отоплителни уреди. За тази цел бяха направени предварителни
анкети и анализи от външна фирма, която подготви предложението. Резултатите от предварителните проучвания показват, че близо 80% от домакинствата, които сега използват печки или камини на дърва и въглища, биха ги заменили с алтернативни източници на отопление.
За разлика от първата програма, която вече е на финал, новата не е само за град Горна Оряховица, а обхваща всички населени места в общината. В анкетните проучвания най-активни са били жителите на Първомайци, Поликраище и Долна Оряховица. Резултатите показват, че там има най-много желаещи да участват в програмата, показват.
Над 1300 домакинства от Горна Оряховица вече се възползват от първата програма, по която Общината получи около 8 милиона лева. Ако подаденото сега проектно предложение на Общината бъде одобрено и се отпуснат 19 милиона лева, то поне още 3-4 хиляди домакинства ще могат да се включат и да получат безплатно нови отоплителни уреди, с които да заменят старите си печки на твърдо гориво.
Програмата изисква заедно с подаване на предложението да се пуснат и обществени поръчки за всички дейности по проекта - избор на фирма, която ще управлява проекта, за демонтаж, доставка на различните типове отоплителни уреди, публичност.
Програмата допуска замяната на старите печки с климатици, термопомпи, котли и камини на пелети или дървен чипс. Не се предвиждат газови инсталации или печки на дърва и въглища с екодизайн. Има възможност за изграждане на фотоволтаици, но те са само за домакинства, които получават помощи за отопление.
След одобряване на проектното предложение и сключване на договор, ще започне и набиране на заявления от кандидати за включване в програмата. При всички случаи това ще стане догодина.
Срокът за реализация на програмата е 60 месеца от сключване на договора.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени