2.8° C
Предимно облачно
toggle

Откриха обновената Градска градина в Горна Оряховица

06 април 2022
image

На официална церемония бе открит обновената Градска градина в Горна Оряховица. Паркът бе реконструиран по проект „По-добра паркова среда в гр. Горна Оряховица”, финансиран от Оперативна програма “Региони в растеж”. Общата му стойност е 1 473 685 лв. – безвъзмездна финансова помощ. 1 252 632 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 221 052 лв. е национално съфинансиране. Средствата са отпуснати с подписване на административен договор от 09.07.2020 г. между Министреството на регионалното развитие и благоустройството, Управляващ орган на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 и Община Горна Оряховица, в качеството й на бенефициент.
Обновеният парк бе осветен от отец Антоний. Лентата на реновираната Градска градина прерязаха кметът инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, ръководителя на проекта инж. Гергана Тодорова и представител на фирмата изпълнител „Джамбо 33“ – Велико Търново.
Това е един от най-старите паркове в града. Когато подготвяхме Инвестиционната програма, за нас беше истинско предизвикателство да върнем една от емблемите на нашия град - Градската градина, на който са се наслаждавали поколения горнооряховчани. Затова и възстановихме емблематичните шадравани и запазихме дърветата, които през годините са красели този парк. Вярвам, че гражданите ще оценят усилията ни и ще успеем да го съхраним, такъв, какъвто е сега в момента на откриването, за да могат и поколенията след нас да му се наслаждават. Малко са градовете, които могат да се похвалят с толкова паркове, както Горна Оряховица, каза при откриването инж. Добромир Добрев. На церемонията присъства цялото ръководство на Общината, екипът на проекта, Мариян Минчев от Северен централен район – Русе, както и много граждани.
Парк „Градска градина” е разположен на площ от малко над 30 дка. От тях близо 22 дка са зелени площи, а алеите и детските площадки са малко над 8 дка.
С реализацията на проекта са обособени три зони, които определят начина на разпределение на парковото пространство:
зона за разходки и социални контакти с алейна мрежа; зона за тихи игри и занимания разположена в южната част на парка;
зона за активен отдих, заемаща северната, западната и югоизточната част на парка. Изградени са три детски площадки (с детски съоръжения за възраст от 0 до 3 год. и от 3 до 12 год.), площадка с фитнес уреди, игрище за тенис на корт и комбинирано игрище. Поставени са пейки и кошчета за отпадъци. Изградена е автоматизирана поливна система. Новата растителност е от видове с изявени декоративни качества.
В парка е запазено местоположението на двата фонтана, които са осъвременени, а около тях са обособени места за отдих, тихи игри и занимания. Изградено е ново парково осветление, както и осветление за тенис игрището и комбинираното игрище. В парка има изградено и видеонаблюдение.
С реализацията на проекта е осигурена привлекателна, модерна, достъпна, безопасна и щадяща околната среда инфраструктура за развлечение и отдих на горнооряховчани и гостите на града .

# Прикачени файлове Тип Размер  
1 Информация по проекта 378 KB
ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени