2.8° C
Предимно облачно
toggle

Откриха официално обновената сграда на Летния театър и НЧ „Братя Грънчарови – 2002“в Горна Оряховица

22 май 2023
image

Само седмица преди празника на града, Горна Оряховица получи като подарък най-модерната сграда за култура в Централна Северна България. Днес официално бе открит обновеният Летен театър и НЧ „Братя Грънчарови – 2002“. Лентата прерязаха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, председателят на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“ Иван Иванов, представители на фирмата изпълнител на обекта "Енел строй", финансиращите организации и екипа на проекта.
Отслужен бе и водосвет за здраве и успехи от отец Антоний.
Това е последният обект от инвестиционната програма на Общината за програмен период 2014-2020. Преди осем години, когато подготвяхме тази програма, много хора се съмняваха, казваха, че е прекалено амбициозна, че няма да намерим финансиране за всички обекти. Днес открихме и последния обект и първо искам да благодаря на общинските служители, които не се огънаха и въпреки многото трудности, обвиненията, натиска успяха да доведат до успешен край всичко, което сме планирали. В момента се работи по приоритетите за следващия програмен период и се надявам, че програмата ни ще бъде още по-амбициозна. Защото Горна Оряховица е кауза, децата са нашата кауза. Искаме да направим града ни такъв, че те да се гордеят с него. Искаме да им създадем условия да се развиват в родното си място, каза при откриването инж. Добромир Добрев. .
Преди 20 години съм си и мислел, че ще дойде ден, в който ще казвам само „благодаря“. Тази сграда е едно бижу, което Горна Оряховица заслужава. Затова благодаря на общинска администрация че не се огъна, на инж. Добрев за желанието сградата да получи този вид, на проектанта, на фирма "Енел строй", която си свърши работа по възможно най-добрия начин. Благодаря на нашите самодейци за това, че през изминалите 2 години не се предадоха и поддържахме заедно танцовото изкуство. Утре вечер Детска фолклорна студия „Раховче“ Фолклорна компания „Сидер войвода“ и Танцов клуб „Фолклорна броеница ще направят и своя първи концерт на новата сцена преди Ансамбъл „Българе“. Благодаря на всички от сърце, развълнуван бе при откриването и председателят на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“ Иван Иванов. След официалната част, той получи и ключът за обновената сграда.
Проектът „Обновяване и модернизация на културна инфраструктура гр. Горна Оряховица“ за обект „Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност, включително обзавеждане и оборудване на сградата на НЧ “Братя Грънчарови-2002“ е на стойност от 4,6 млн. лв. Финансирането е осигурено чрез безвъзмездна финансова помощ по ОП „Региони в растеж“, Европейски фонд за регионално развитие, средства от финансов инструмент и собствено участие на общината.
Сградата, в която се помещава НЧ „Братя Грънчарови – 2002“ е строена през 1977 г. Лошото й състояние, амортизираното оборудване и обзавеждане в помещенията, нарушената цялост на седалките на откритата сцена бяха предизвикателството за извършване на цялостна реконструкция и модернизация на обекта. С реализацията на проекта беше направена цялостна реконструкция на сградата и откритата сцена.
На първото ниво на сградата са разположени зали за репетиции и тренировки, складове, съблекални и санитарни възли. На второто ниво се помещават административни офиси, кръжочни помещения, подготвителни с изходи към сцената, две от които се използват и за репетиционни.
За да се осъществи достъпът на хора в неравностойно положение е монтиран асансьор, както и достъп до основната част на амфитеатъра, чрез изградена рампа.
Амфитеатърът разполага с 1875 седящи места и още 20 бр. за хора със затруднено придвижване.
Подходът към амфитеатъра ще се осъществява през две групи входове от северозапад и югоизток Изградена е сграда за билетен център, сервизни помещения и две търговски помещения, които ще бъдат отдавани под наем. Извършена е подмяна на настилката, монтаж на нови седалки, нова озвучителна система, ново електросценично осветление. Въведени са енергоспестяващи мерки– изолация на външните стени, покрива, подмяна на дограмата и на осветителните тела. Съществуващата сцена вече има покритие, което ще позволява използването й и при неблагоприятни атмосферни условия.
Разчистен и облагороден е теренът и съществуващите алеи около сградата.
Близо 250 са самодейците, които репетират в НЧ „Братя Грънчарови – 2002“, като половината от тях са деца от 5 до 16 години. Всички те вече ще работят в изцяло обновена среда, а на сцената, освен домакините, ще могат да се изявяват артисти от цялата страна и гости от чужбина.
Първата концертна вечер започва довечера от 19.00 ч. с концерт на Веселин Маринов. Вратите на Летния театър ще бъдат отворени за публиката още от 18.00 ч. Удоволствие да се качат първи на сцената обаче ще имат местни таланти от Вокално студио „Гласове“, Вокална школа „Mamma mia“, Детски вокален състав „Music sounds“ при НЧ „Напредък – 1869“ със солисти Алекс Карабоев и Кристина Енчева, както и солистите на Вокална школа при читалище „Напредък“ Никол Попова, Симеон Славев, Ерик Михайлов и Ивайла Николова. Публиката ще има възможността да види кратко видео, представящо реализираните проекти от Инвестиционната програма на Общината за периода 2014 – 2020, чийто финал е именно проектът за обновяване на Летния театър. След това на сцената ще се качи и гост звездата на вечерта Веселин Маринов.
На 23 май отново от 19.00 ч. вечерта ще започне с изпълнения на горнооряховски фолклорни състави. На сцената ще излязат хорът и оркестърът на Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода“ при НЧ „Напредък – 1869“, Вокална група „Герана“ при Центъра за подкрепа за личностно развитие и Фолклорните състави на домакините от НЧ „Братя Грънчарови – 2002“. След тях гостите от Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ ще покажат на горнооряховска публика танцовият спектакъл „Осмото чудо“.
Така след грандиозното начало, през цялото лято горнооряховската публика ще има възможността да се наслаждава на български изпълнители и актьори. Разбира се, след двугодишно прекъсване, НЧ „Братя Грънчарови – 2002“ отново ще посрещне и гостите на Международния фолклорен фестивал „Раховче“, който ще се проведе от 19 до 24 юни.

# Прикачени файлове Тип Размер  
1 Информация по проекта 362 KB
ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени