2.8° C
Предимно облачно
toggle

Печенежки керамичен котел от XI век и горяло жилище от XIII век са най-новите открития на крепостта Ряховец през 2022 г.

10 ноември 2022
image

Приключи осмият археологически сезон на крепостта Ряховец. Проучванията продължиха близо месец, като работата на екипа бе съсредоточена при Главната порта и Южното подградие на крепостта.
Миналата година при Главната порта бяха открити две каменни съоръжения – стена, за която се предполага, че е от периода на тракийското обитаване на крепостта, и кула от средновековния период. В Южното подградие бяха открити нови средновековни структури – яма от ХI век и горяло жилище от ХIII век. За първи път на обекта бяха открити полувкопано жилище, унищожено от огън, но добре запазено като структура. Дървените греди, част от жилището, бяха намерени на мястото, където са паднали преди векове.
Проучванията тази година бяха насочени предимно към интердисциплинарни изследвания. Взети са проби за археоботаничен анализ, чрез който може да се установяват видове дървесина, семена и др. В Подградието бяха открити още няколко ями от ХIII век, като особен интерес представлява една от ХI век, свързваща се с теорията, изказана преди няколко години, за присъствието на печенеги в района. Преди 2 години в ямата бе открита част от дръжка на керамичен котел. През този сезон бе открит напълно запазен целият керамичен котел.
На обекта за седма поредна година участваха ученици от Горна Оряховица и Велико Търново, част от Археологическата школа. В момента част от младежите участват и в теренните издирвания в землището на с. Първомайци. През следващите седмици проучванията ще продължат и в землището на Долна Оряховица с ученици от местното училище.
През пролетта на 2023 г. във връзка със спечелен проект „Археологически разкази за горнооряховското минало“ Исторически музей – Горна Оряховица ще организира експозиция, която ще представи находките от последните три сезона на Ряховец, както и резултатите от проучванията на новооткрития некропол, намиращ се източно от крепостта.
 
Информация и снимки: Исторически музей - Горна Оряховица
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени