2.8° C
Предимно облачно
toggle

Първият звънец удари за над 3 600 ученици от училищата на община Горна Оряховица

15 септември 2023
image

С пъстри тържества започна новата учебна година в училищата в община Горна Оряховица. В училищните дворове беше издигнат националния трибагреник и бяха посрещнати училищните знамена.
В първия учебен ден в класните стаи на училищата в общината стаи влязоха над 3 600 ученици от 2 средни, 9 основни и 5 професионални гимназии, от които 1 общинска и 4 държавни. За първи път училищния праг прекрачиха 271 първокласници. Всички те получиха по традиция книжка със специално посвещение от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. „Днес е денят , в който пристъпваш с бодри крачки по пътя на знанието. Откривай, забавлявай се, учи, задавай въпроси, вдъхновявай се и твори!“, обръща се към първолачетата инж. Добрев. Градоначалникът тази година удари първия учебен звънец с децата от СУ „Георги Измирлиев“. Инж. Добрев поздрави учителите и учениците и им пожела здрава, успешна и пълноценна учебна година. Заместник-кметът инж. Деница Коева откри новата учебна година заедно с учениците от СУ „Вичо Грънчаров“. Празничното настроение с учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ сподели зам. кметът Григор Минков. Гост на празника в първия учебен ден в ОУ „Отец Паисий“ в Писарево и в ОУ „Васил Левски“ във Върбица бе заместник-кметът Стефчо Алипиев. Заместник-кметът Николай Георгиев даде старт на новата учебна година в ПГЛПТ „Атанас Буров“. Секретарят на Общината Анелия Димитрова уважи тържеството в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“. На първия учебен ден в горнооряховските учебни заведения присъстваха представители на отдел „Хуманитарни дейности“, както и общински съветници.
Училищата посрещнаха учениците освежени, обновени с много нови придобивки, които ще бъдат в полза на обучение на техните възпитаници. На някои места децата започнаха учебната година с различни благотворителни инициативи. С решение на министерския съвет тази година три от общинските училища са включени в списъка на иновативните училища в Република България за предстоящата учебна година. Това са СУ „Вичо Грънчаров“, СУ „Георги Измирлиев“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище. Очаква се в списъка на средищните детски градини и училища за новата учебна година да бъдат включени ДГ „Димитър Генков“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище, ОУ „Васил Левски“ във Върбица и ОУ „Климент Охридски“ в Драганово.
На територията на община Горна Оряховица функционират 9 детски градини с филиали. В две от тях има яслени групи. През новата учебна година в детските заведения ще се възпитават, обучават и обгрижват общо 1120 деца, като 37 от тях ще са в яслените групи.
На последното си за мандата заседание, общинските съветници  гласуваха утвърждаването и дофинансирането на маломерни и слети паралелки в общинските училища и формиране на група във филиал „Слънчице“ към ДГ „Ален мак“ Общото дофинансиране от началото на учебната година до края на 2023 г. е в размер на 62 хил. лв.
В Центъра за подкрепа за личностно развитие през новата учебна година ще се провеждат занимания по интереси с близо 300 деца и ученици. Те ще бъдат ангажирани с музикални дейности, народно пеене, изобразително изкуство, екология, приложна електроника и роботика.
В края на месец септември ще бъдат актуализирани всички данни на детските градини и училищата, а в началото на октомври и данните на Центъра за подкрепа за личностно развитие в Националната електронна информационна система за предучилищно и училищно образование.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени