2.8° C
Предимно облачно
toggle

Разсол от агнешко, пилешко, заешко месо и риба опитаха гостите на кулинарния празник в Първомайци

03 май 2025
image

За десета година местни кулинарки премериха своя майсторлък при приготвянето на традиционния за Първомайци разсол. Празника организираха Кметство Първомайци, Сдружение „Родолюбци Първомайци“, Клуб на пенсионера „Дълголетие“, НЧ „Иван Вазов 1893“, подкрепени от Община Горна Оряховица. Гостите имаха възможността да опитат разсол, приготвен от агнешко, пилешко, заешко меса, както и от риба.
Кулинарният празник започна сутринта с приготвяне на гозбите и по обед над площада в селото се носеха апетитни ухания, а нетърпеливите да опитат гозбите не бяха никак малко.
Първомайския разсол е традиционна гозба, която се приготвя за празника на селото. Нека да се насладим на приготвените ястия от майсторите готвачи, както от Първомайци, така и на кулинарите от другите населени места, прикани гостите на празника кметът на селото Ясен Янков.
Виждам толкова много усмихнати и позитивни хора, майстори на гозбите и на традиционния разсол. Сигурен съм, че всички са дали най-доброто от себе си приготвянето им. Продължавайте да пазите и уважавате традициите. Чест и уважение от мен, обърна се към всички присъстващи на празника кметът на Общината Николай Рашков.
Доброто празнично настроение с домакини и гости споделиха и председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов, заместник-кметът Петя Иванова и секретарят на Общината Габриела Шилкова.
Домакините от Първомайци нагостиха посетителите на празника с разсол от агнешко и пилешко месо, дроб сърма и агнешка чорба. Кулинарни умения показаха Петя Иванова, Цветанка Начева, Анастасия Шахънова, Николинка Костова, Стефка Маркова, Стилияна Симеонова и Янка Дрънкарева от Първомайци и Златина Найденова от Никюп.
С кулинарни щандове се включиха читалища и пенсионерски клубове от Първомайци, Върбица, Правда, Крушето, Бряговица, Балканци, Владислав, Елена, както и ДГ „Здравец“ в Първомайци, ТД „Туристи ветерани“ – Попово и Баничарница „Дани и Дани“ – Горна Оряховица. Свой благотворителен щанд имаше и местното сдружение „Родолюбци“.
„Разсолът е традиционно ястие за Първомайци и се приготвя от агнешко месо. Готви се почти във всяка къща за сбора на селото, който честваме на Спасовден. Няма някаква особена тайна, просто трябва месото да е хубаво, разказа Янка Дрънкарева от Клуба на пенсионера в селото. Месото се разделя на порции, слага се в тавата и се залива със сос от запържено брашно и червен пипер, разредено с малко бульон. Добавя се дафинов лист, магданоз, черен пипер, олио и ястието се слага във фурната да се пече. Лесно е и е много вкусно”, разказаха местните кулинарки.
Освен първомайски разсол, гостите на празника имаха възможността да опитат още различни видове баница, сладкиши, кексчета, мъфини и още много сладки и солени кулинарни изкушения, като тиква по троянски с лук и супа от булгур и дренки. Имаше и телешки език разсол, както и разсол от патладжан и още много други галещи небцето ястия.
Нелеката задача да оценят всички гозби имаха участничката в Мастър шеф и специалист по екзотични вкусове Цветелина Томиъм, както и носителката на Националната кулинарна купа на България за 2023 г. за декоратор на торти Валентина Григорова.
Кулинарният празник премина на фона на изпълненията на местни и гостуващи самодейци.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2025. Всички права запазени