2.8° C
Предимно облачно
toggle

Ръчна изработка на тефтер и упражнения по калиграфия в първата Семейна събота на 12 август в Етнографски музей Долна Оряховица

09 август 2023
image

От 12 август започват новите издания на „Семейни съботи в музея”, които за четвърта поредна година ще се проведат в Етнографски музей Долна Оряховица. Фамилните занимания ще се проведат в четири поредни съботи до 2 септември.
            Първата събота ще бъде продължение на миналогодишните издания, свързани с историята на хартията и нейните приложения. На 12 август всеки посетител ще има възможност да направи със собствените си ръце свой личен дневник. С помощта на първия гост демонстратор, майстор Йордан Карастоянов от с. Поликраище, любознателните участници ще се запознаят с автентичен начин за изработване и подвързване на хартиен тефтер. Родолюбивият приятел на музея от години се занимава с автентични преписи и рисунки на някои от най-известните творби на старобългарски език. От неговите ръце са направени и подвързани едни от последните преписи на „История славянобългарская”, „За буквите” от Черноризец Храбър, „Пространно житие на Константин-Кирил Философ”, „Горски пътник” на Георги Раковски и др. За всички посетители Йордан Карастоянов е подготвил специални занимания по калиграфия или изкуството за красиво изписване на букви.   
            Работното време на Етнографски музей Долна Оряховица за всички желаещи да участват в „Семейните съботи” е от 10 до 16 часа. Билетът за едно семейство остава непроменен 4 лева, независимо от броя на членовете и тяхната възраст. Входната такса ще дава възможност на посетителите да участват в работните ателиета и игрите, да разгледат постоянната експозиция на музея и да се запознаят с историята на град Долна Оряховица и етнографското богатство на региона.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени