2.8° C
Предимно облачно
toggle

С дефиле и концерт на танцьорите от Словакия, Полша, Молдова и България започна 17-я Международният фестивал „Раховче”

19 юни 2024
image

С пъстро дефиле на страните-участнички в Горна Оряховица започна 17-то издание на Международния фолклорен фестивал „Раховче”. Домакин на фестивала е НЧ „Братя Грънчарови - 2002”. Танцовият форум се провежда с подкрепата на Община Горна Оряховица и Министерство на културата.
На пл. „Георги Измирлиев“ пред горнооряховчани се представиха
Детска група за народни танци „Поляна“ от Словакия, Ансамбъл „Пиецухи“ от Полша, Фолклорен ансамбъл „Нуфарул“ от Молдова и домакините от Детска фолклорна студия „Раховче“.
На импровизираната сцена пред Художествена галерия „Недялко Каранешев” съставите направиха кратко представяне на репертоара си.
По-късно на сцената на НЧ „Братя Грънчарови-2002” се състоя и официалното откриване на 17-я Международен фолклорен фестивал и на 19-я Детски фестивал на изкуствата. Честта да открие двата танцови форума имаше заместник-кметът Петя Иванова, която приветства гостите с добре дошли. През следващите дни ще се насладим на феерия от танци, ритми, цвят, усмивки и прекрасно настроение, обърна се към присъстващите Петя Иванова. Заместник-кметът пожела на участниците незабравими мигове, много приятелства, вълнуващи емоции и невероятна публика, която да ги аплодира.
След това горнооряховската публика, която бе изпълнила Летния театър, имаше възможността да се наслади на програмата, представена от домакините и гостите от Словакия, Полша и Молдова. Очаква се към фестивала да се присъединят и танцьорите от Румъния.
Близо 1 000 са общо участниците в 17-я Международен фолклорен фестивал и на 19-я Детски фестивал на изкуствата „Раховче“. Освен гостите от Словакия, Полша, Молдова и Румъния, както и домакините от Горна Оряховица, на сцената на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“ ще излязат изпълнители от Белослав, Велико Търново Дебелец, Плачковци, Попово, Първомайци, Поликроище, Лясковец, Свищов и др. Изпълненията на съставите участници в Детския фестивал „Раховче“ ще започват от 19.00 ч., а от 20.00 ч. е участието на танцьорите от Международния фестивал.
Гала концертът на участниците и закриването на двата фестивала ще се състои на 22 юни  от 20.00 ч. на сцената на Летния театър.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени