2.8° C
Предимно облачно
toggle

С пъстро празнично шествие Горна Оряховица чества Деня на българската азбука, просвета и култура

24 май 2022
image

С празнично шествие започна Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Горна Оряховица.
Шествието, посветено на 24 май премина по главната улица на града, тази година бе предвождано от духов оркестър с диригент Димитър Михнев. Представителна група, водена от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, народния представител Димитър Николов, заместник-кметове, общински съветници, общинска администрация, просветни и културни дейци поведоха празничната колона. Най-нетърпеливи да дефилират бяха децата от детските градини. Облечени празнично, усмихнати с много цветя, балони и знаменца малчуганите преминаха през центъра на града. Като част от празничното дефиле на децата беше изпълнението на малките мажоретки от ДГ „Здравец.
С цветя, знаменца и балони дефилираха и учениците от учебните заведения в Горна Оряховица.
По традиция първи премина блокът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Ученици, облечени като светите братя и техните последователи, поведоха празничното шествие на учебните заведения. Поздрав към горнооряховчани отправи мажоретният състав при ОУ „Иван Вазов“. Част от блока на училището бяха и изявените в спорта момчета и момичета. Те дефилираха окичени със спечелените от национални и международни състезания медали.
Деца с букви в бяло зелено и червено водеха блока на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“.
С портрет на Светите братя Кирил и Методий и букви от цветя преминаха учениците от СУ „Георги Измирлиев”, водени от своите учители. Цветен акцент бе специалният блок на приказните герои, след който с пъстри балони и знаменца дефилираха и останалите ученици.
Представителният блок на СУ „Вичо Грънчаров” водеха девойка и младеж в национални носии, носещи портрета на училищния патрон. Те бяха следвани от представители на 7 гвардейски ученически отряд. И тази година учениците от началния етап изписаха „Върви народе възродени…“, следвани от пъстрия блок съученици. Акценти в представителния блок на училището бяха момчетата и момичетата от МБЧК, както и най-добрите спортисти със своите купи и медали
Блокът на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ поведе шествието на професионалните гимназии. И тук отново дефилираха най-добрите спортисти на училището.
ПГЛПИ „Атанас Буров“ спазиха традицията, всяка година цветовете на българското знаме да присъстват в редиците на представителния им блок.
Не по-малко пъстри, атрактивни със знамена и балони бяха и блоковете на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“.
Блокът на ПТГ „Васил Левски”, който по традиция слага финал на празничното ученическо шествие не остана незабелязан и тази година. От празнично украсен автомобил, който дали по сценарий или заради лош късмет беше тикан от двама ученици, слязоха усмихнати млади дами, които подариха цветя на официалните лица.
Празникът в Горна Оряховица продължи с връчване на наградите „Млада Горна Оряховица“.
От 18.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ е празничното шествие на абитуриентите от горнооряховските училища.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени