2.8° C
Предимно облачно
toggle

С тържествена заря-проверка Горна Оряховица почете паметта на героите си

29 май 2024
image

Тържествен ритуал с участието на представителни части от Националния военен университет „Васил Левски“ и в присъствието на официални гости и много граждани се проведе на площад „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица.
Военният строй прие началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. Сред почетните гости бяха делегации от побратимените на Горна Оряховица градове, народните представители Костадин Ангелов и Димитър Николов, областният управител Ивайло Здравков, зам. кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов, общински съветници.
Паметта за делото на възрожденците и подвига на горнооряховските герои от Априлската епопея е жива. Защото така сме възпитавани и така ще възпитаме децата си – да помнят. Вечна е славата на нашите герои, каза в словото си в Деня за преклонение кметът на Горна Оряховица Николай Рашков.
Горна Оряховица има специален ден за историческата си памет и за почитта към предците с принос за свободата и развитието на града. Това е 28 май – денят, в който е обесен апостолът на Първи революционен окръг Георги Измирлиев – Македончето.
Спазена бе традицията, датираща от 30-те години на миналия век бюстът на Георги Измирлиев в центъра на града да бъде окичен с живи лаврови венци. Инициатор  на това е някогашното Юнашко дружество. Снощи тази чест имаха бронзовият медалист от Държавното първенство по борба Илиян Ангелов и неговите съотборници от СКБ „Локомотив“.
Гвардейци и курсанти поставиха пред паметника венците от името на официалните гости. В почетния караул участва и Гвардейският отряд на СУ „Вичо Грънчаров“.
В тържествената проверка на строя бяха споменати десетки имена на горнооряховчани, оставили следа в историята. В тяхна памет цялото множество падна на колене в едноминутно мълчание преди зарята да сложи край на специалния за Горна Оряховица ден.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени