2.8° C
Предимно облачно
toggle

С тържествена заря-проверка завърши денят за почит и преклонение в Горна Оряховица

29 май 2022
image

С тържествена заря-проверка, която наблюдаваха десетки горнооряховчани, завърши Денят за преклонение и почит пред героите. Командващ на тържествената проверка бе капитан Георгиев. Проверката прие заместник-началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ полк. Павлин Глушков. Представителните роти и духовият оркестър при НВУ, както и 7 Гвардейски ученически отряд от СУ „Вичо Грънчаров“ направиха незабравимо усещането на пл. „Георги Измирлиев”.
Официални лица на тържествената заря-проверка бяха кметът инж. Добромир Добрев, народните представители Димитър Николов, д-р Костадин Ангелов, Явор Божанков, Момчил Иванов, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник областният управител Огнян Стоянов. На тържествената церемония присъстваха още цялото ръководство на Община Горна Оряховица, общински съветници, делегации от побратимени градове, представители на съюзите на офицерите и сержантите от резерва, военноинвалидите и пострадалите от войните, гости. Съпричастни станаха и много горнооряховчани, които също отдадоха минута мълчание в памет на героите.
Преди тържествената проверка на воинските части, беше изпълнен и ритуалът с обкичването на паметника на Георги Измирлиев с венец от млади борци. Традицията се поставя през 30-те години на 20 век от горнооряховчанина Марин Дърлев, който се изкачва на пиедестала на паметника и поставя лавров венец от живи цветя.
Тази година по паметника се изкачи Петър Петков от Спортен клуб по борба „Локомотив“ Горна Оряховица, който e национален състезател на България. През настоящата 2022 година той е завоювал първо място от Държавно лично-отборно първенство за юноши до 20 години, град Бургас.
Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени и венци от кмета на общината инж. Добромир Добрев, от Националния военен университет „Васил Левски“, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от името на члена Европейския парламент Ангел Джамбазки, от народните представители Димитър Николов и д-р Костадин Ангелов, от депутата Явор Божанков, от името на Областен управител на област велико Търново, от народния представител Момчил Иванов, от родолюбивите и патриотични организации, политически партии.
Слово по повод гибелта на героите от славната Априлска епопея и 146 години от обесването на Георги Измирлиев произнесе кметът инж. Добромир Добрев.
„Ние – горнооряховчани, не забравяме имената на героите си.
Със своята храброст и с делата си, стоят до днес срещу всеки дръзнал да нарече свободата ни подарена. Мнозина изоставят семейство, имот, сила и младост, за да се пожертват за свободата на града ни, за свободата на България! Нека нашите деца не забравят имената на героите“, каза в словото си инж. Добрев.
След словото на градоначалника последва тържествената проверка на воинските части. Прозвуча химнът на Република България, след което с мощна заря над пл. „Георги Измирлиев” завърши денят за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени