2.8° C
Предимно облачно
toggle

Теч от покрива на горнооряховския Младежки дом стига чак до приземния етаж, спешно се търсят варианти за ремонт

04 декември 2023
image

Кметът на Горна Оряховица Николай Рашков, председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов и представители на отдела за териториално и селищно устройство извършиха оглед на покрива на Младежкия дом в града. На място бе установено, че е напълно компрометирана цялата покривна площ, като видима причина е некачествено изпълнен ремонт. Разместени са плоскости, налице са големи фуги, а вода е навлязла под цялата хидроизолация.
До огледа се стигна след докладна записка до кмета Рашков, изпратена от директора на Общинското предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“ Петя Богданова. В нея тя сигнализира, че през последната година са се засилили старите течове от покрива на сградата, като са увеличили допълнително след обилния валеж от мокър сняг в края на ноември.
В доклада е обяснено, че още през 2022 г. дъждове са наводнили целия Младежки дом, но застрахователят е отказал да плати, тъй като година по-рано вече е покрил такива щети по същата причина, без след това покривът да е бил ремонтиран.
От докладната записка става ясно, че в предходните две години късо съединение, заради течовете, е повредило електрическото табло на целия втори етаж, изгорели са два компютъра, два монитора и принтер, откъснал се е кабел с осветително тяло, което виси над складово помещение.
И в момента тече във всички зали и коридори, върху работни места и техника, а също и в киносалона. Това посочва писмено Петя Богданова. Течовете са стигнали дори до приземния етаж, където се помещава Центърът за подкрепа и личностно развитие.
В доклада си Богданова информира новия кмет Рашков, че многократно, но безрезултатно е уведомявала предишното ръководството на Община Горна Оряховица. Съобщава също, че масово наемателите на помещения прекратяват договорите си. Докладва, че теч има и от покрива на Младежкия дом в Долна Оряховица.
След като се запозна със случая Николай Рашков установи, че още през май т.г. е издадено предписание на РЗИ – Велико Търново за ремонт, поне на таваните в помещенията и коридорите в горнооряховската сграда, където тренират и се занимават деца. Срокът на предписанието е до 30 декември т.г., но нищо не е било предприето от бившата управа.
Сега общината търси оферти, за да започнат спешни процедури за ремонт.
„Ще се справим, но нека хората да знаят, че безхаберието е било пълно – буквално навсякъде се натъкваме на такива ужасяващи примери“, коментира настоящият кмет Николай Рашков. По думите му, не само, че не са предприемани никакви мерки за Младежкия дом, но и никой не е потърсил отговорност от фирмата, която преди няколко години е извършила ремонта.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени