2.8° C
Предимно облачно
toggle

В Деня на храбростта горнооряховчани се преклониха пред героизма на българските войни

06 май 2022
image

С тържествен ритуал пред Паметния знак на загиналите във войните в Горна Оряховица бе честван Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май. Празникът се чества на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. с Указ №5 на княз Александър І Батенберг.
На почетен караул пред Паметния знак застанаха военнослужещи от Военно формирование 22 790. Да споделят празничното настроение на Гергьовден, дойдоха и много граждани.
Днес искам да поздравя всеки, чието място е в редиците на нашата армия. Благодарение на Вас, на Вашия труд и дисциплина, се чувстваме по-спокойни и можем да работим над задачата, която стои пред нас – благополучието на града ни. На Гергьовден почитаме бойните си знамена, донесли толкова много слава на българския войник и офицер, на нашата родина България. На днешния ден земеделците и овчарите правят курбан, за да са плодородни земите и здрави стадата. Честит празник на всички именници и на всички горнооряховчани, обърна се към присъстващите кметът на Общината инж. Добромир Добрев.
Слово за Деня на храбростта произнесе и подполк. Цветан Цветков, председател на местната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
Пред Паметния знак на загиналите във войните бяха поднесени венци и цветя от народния представител Димитър Николов, от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, от името председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от Военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, от Българския антифашистки съюз и Сдружение „Човеколюбие“, от политически партии, обществени организации, граждани.
Празничното честване завърши с изпълненията на Мирена Петкова и Светлозара Бонева от Вокално студио „Гласове“ с ръководител Стелияна Христова.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени