2.8° C
Предимно облачно
toggle

В Деня на храбростта горнооряховчани сведоха глави пред героизма на българските войни

06 май 2023
image

С тържествен ритуал пред Паметния знак на загиналите във войните в Горна Оряховица бе честван Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май. Празникът се чества на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. с Указ №5 на княз Александър І Батенберг.
На почетен караул пред Паметния знак застанаха военнослужещи от Военно формирование 22 790. Да споделят празничното настроение на Гергьовден, дойдоха и много граждани. На тържествената церемония бяха припомнени славните победи на българските войни през годините назад.
В този ден ние отдаваме признание на жените и мъжете на военна служба. На хората, с униформа или без, чийто труд често остава непознат и анонимен в общественото съзнание. Но когато са нужни ефективни действия за преодоляване на последствията от бедствия, аварии или катастрофи, те са сред нас и работят денонощно. Носят, с цялата ѝ тежест, отговорността за взетите в критични моменти решения. На 6-ти май празнуват също земеделците и овчарите. Празнуват всички българи – независимо дали са в пределите на родината ни или не, отправят молитва към Светеца за здраве и берекет. Честит празник на всички именници и на всички горнооряховчани, обърна се към присъстващите заместник-кметът Григор Минков.
Пред Паметния знак на загиналите във войните бяха поднесени венци и цветя от народния представител Димитър Николов, от името на кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, от името председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от Военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, от Българския антифашистки съюз и Сдружение „Човеколюбие“, от политически партии, обществени организации, граждани.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени