2.8° C
Предимно облачно
toggle

В Деня на храбростта горнооряховчани сведоха глави пред подвига и героизма на българските войни

06 май 2024
image

С тържествен ритуал пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани бе отбелязан Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май. Празникът се чества на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. с Указ №5 на княз Александър І Батенберг.
На почетен караул пред Паметния знак застанаха военнослужещи от Военно формирование 22 790. В слънчевия майски ден да споделят празничното настроение на Гергьовден, дойдоха и много граждани.
На тържествената церемония бяха припомнени славните победи на българските войни.
Тук на това място е бил ханът на Мано Тодоров, където е подготвяна Априлската епопея. Днес, когато почитаме паметта на горнооряховчаните, жертвали себе си в името на свободна и независима България, си даваме сметка, че живеем в бурно и неспокойно време. Думи като „дълг“, „чест“ и „Отечество“ трябва да придобият нова сила за всекиго, каза в словото си кметът на Общината Николай Рашков. Благодаря ви, че сте достойни наследници на всички тези герои, които славим и почитаме днес. Нека Свети Георги Победоносец Ви закриля, да Ви вдъхва сила и дух, обърна се към военнослужещите градоначалникът.
На всички именици, кметът пожела здраве и дързост, за да печелят храбро своите житейски битки.
И днес българската армия заслужава уважение. Мъжете и жените от военните формирования са първи, когато трябва да се помага при бедствия, напомни подп. Цветан Цветков, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в своето слово.
Пред Паметния знак на загиналите във войните бяха поднесени венци и цветя от кмета на Община Горна Оряховица Николай Рашков, от председателя на Общинския съвет Огнян Стоянов, от Военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, от Българския антифашистки съюз и Сдружение „Човеколюбие“, от политически партии, обществени организации, граждани.
В тържествения ритуал пред паметния знак взеха участие представителна част от военно формирование 22790, ученически гвардейски отряд на СУ „Вичо Грънчаров” и духов оркестър при Центъра за подкрепа на личностното развитие с диригент Димитър Михнев.
Празничната програма след официалната част бе подготвена от ученици на СУ „Вичо Грънчаров” и в нея участваха Фелин Ахмедова, вокална група „Белканто” с ръководител Милена Димитрова и камерно-инструментална група „Канатица” с ръководител Стефан Печикамъков.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени