2.8° C
Предимно облачно
toggle

В Етнографския музей в Долна Оряховица зарязаха лозите и избраха най-добрите майстори на виното и ракията

14 февруари 2023
image

„Да се роди много грозде и да са пълни бъчвите с вино“, наричаха на Трифон Зарезан в Долна Оряховица. В двора на Етнографския музей се събраха много гости, за да почетат празника и да отдадат дължимото на старите традиции. Отрязват се от 3 до 6 пръчки, а първите от тях се пускат в реката, за да може виното от бъчвите да тече така буйно, както водата й. Информацията черпим от записки, съхранявани в музея в Долна Оряховица, водени от основателя му Първан Бабанов, разказа уредникът Петър Георгиев минути преди да бъде направена възстановката. За цялостната организация на празника се бяха погрижили от Исторически музей в Горна Оряховица и Етнографския музей в Долна Оряховица. Отслужен бе празничен водосвет от двама свещеници, направена бе и възстановка на обичая по зарязване на лозите. Гостите на празника имаха възможността да разгледат и тематичната изложба на ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Долна Оряховица. Представена бе и продукцията на една от най-новите винарски изби в региона – „Lege Artis“, основен спомоществовател на празничното събитие.
И докато празникът течеше, четиричленно жури трябваше да избере най-добрите вина и ракии. 29 участници се включиха в надпреварата с общо 25 червени, 11 бели вина и 23 ракии. Представени бяха вина и ракии от Долна Оряховица, Писарево, Стрелец, Горски горен Тръмбеш, Разград и Лясковец. Качествата им бяха оценявани от четиричленно жури в състав: финалистът в тв формата „Hell`s kitchen“ 3 Ивайло Иванов, зам.-кметът на Горна Оряховица Григор Минков, кметът на Долна Оряховица Йордан Байчев и собственикът на винарна „Lege Artis“ Калин Върбанов.
След прецизна дегустация, журитетната комисия определи най-добрите в трите категории. На първо място при червените вина бяха класирани вината на Красимир Грешев и Михаил Катрев от Долна Оряховица, и на Динка Костова от Писарево. Второто и третото място са за съгражданите Пламен Гайдаров и Борислав Досев също от Долна Оряховица. В категорията „Бяло вино“ журито присъди две първи и две втори места. Най-добрите майстори на бяло вино са Владимир Николов и Цанко Михайлов от Горна Оряховица. На второ място са Михаил Катрев от Долна Оряховица и Марияна Сергева от Стрелец. Третото място е за долнооряховчанина Пламен Гайдаров. Двама са и най-добрите майстори на ракия. Това са Христо Кабакчиев от Горски горен Тръмбеш и Янислав Тодоров от Горна Оряховица. Второто място е за Йордан Панайотов и Росен Наков от Долна Оряховица. На трето място журито класира Марияна Гайнурова от Лясковец и Анка Стоянова от Долна Оряховица.
Всички победители получиха награди. Поощрени бяха и останалите участници в надпреварата. Подаръци получиха и НЧ „Христо Козлев 1883“, местния пенсионерски клуб „Надежда“, Кметство Долна Оряховица и всички, подкрепили празника. За да споделят празничното настроение с домакините в Етнографския музей дойдоха народният представител в 45-о, 46-о, 47-о и 48-о Народно събрание Димитър Николов, общинските съветници Николинка Костова и Добрин Дериджиян, много долнооряховчани и гости на града.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени