2.8° C
Предимно облачно
toggle

В Горна Оряховица бе почетена паметта на офицерски кандидат Димитър Димитров, загинал в изпълнение на воинския си дълг в Ирак

23 април 2024
image

Жители на Горна Оряховица, ръководството на Общината и военни почетоха паметта на офицерски кандидат Димитър Димитров. На 23 април 2024 г. се навършиха 20 години от неговата кончина, при изпълнение на служебния му дълг в Кербала, като участник в задгранична мисия за следвоенно възстановяване на Ирак.
Почетен караул от Националния военен университет „Васил Левски“ и Военният духов оркестър се включиха във възпоменателната церемония по повод годишнината. В ритуала, който се проведе пред паметната плоча на Димитър Димитров в Горна Оряховица, участва и началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, който прие строя.
Церемонията започна със словото на кмета на Община Горна Оряховица Николай Рашков. „Офицерски кандидат Димитър Димитров загина като герой при изпълнение на служебния си дълг, в чест и слава на българското оръжие. Загубата е трагедия за семейството, но когато загине български воин, това е загуба и за Отечеството“, каза пред присъстващите кметът.
Съболезнователни адреси изпратиха президентът на България Румен Радев и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков.
Цветя поднесоха председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов, зам.-областният управител Валентин Михайлов, военнослужещи от Втори пехотен батальон, от Съвместно командване на силите, от Военното поделение в Горна Оряховица, председателят на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“, както и много цивилни граждани. Венци бяха поднесени и от името от министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната на Република България адмирал Емил Ефтимов.
Със заповед на министъра на отбраната, офицерски кандидат Димитър Димитров беше награден посмъртно със Знак за пострадалите във военен конфликт, мисия и операция. Същото отличие получи и о.з. лейтенант Иван Дюлгеров, преводач във Втори пехотен батальон в Ирак.
След ритуала, в Младежкия дом беше показан филма „Нашата чужда война“ на режисьора Росен Елезов – документален разказ за българските герои от Кербала.
Офицерски кандидат Димитър Димитров е роден на 25 април 1978 г. в град Полски Тръмбеш. Учил е в училище „Георги Измирлиев“ - Горна Оряховица. Възпитаник е на Центъра за подготовка на кадрови сержанти във Велико Търново, специалност „Свързочни войски“. Служил е във военното поделение в Горна Оряховица като сапьор. През 2004 г. заминава за Кербала в състава на Втори пехотен батальон. Загива на 23 април, само два дни преди да навърши 26 години, при изпълнение на поставените задачи от командването по охрана на кметството в Кербала. При завръщане от дежурство, групата му попада в засада и при завързалата се престрелка, офицерски кандидат Димитров е убит.
Възпоменателните събития бяха организирани от Съюз на офицерите от резерва „Атлантик“ и Инициативен комитет от 2-ри пехотен батальон, с подкрепата на Община Горна Оряховица и Националния военен университет „Васил Левски“.
 
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени