2.8° C
Предимно облачно
toggle

В Горна Оряховица близо 200 деца се забавляваха в училище по шах на открито

12 юни 2024
image

В безплатно четиримесечно обучение по шах могат да се включат всички горнооряховски деца, които присъстваха на шахматен празник, провел се в парк „Детски кът“. Онлайн курсовете, за които децата получиха ваучери са както за начинаещи, така и за напреднали. След завършване на курса участниците ще получат сертификати и ще могат да се включат в общинско състезание. Победителят от него пък ще получи право да участва в турнир на шампионите – заедно с първенците от още 49 български градове.
Шахматният празник в Горна Оряховица бе част от Националното турне на ШК „Асеневци“ и се състоя с подкрепата на Общината. Кметът Николай Рашков и зам.-кметът Петя Иванова приветстваха участници и организатори, като пожелаха на децата да развиват своята креативност и концентрация с помощта на шаха.
Близо 200 подрастващи се включиха в многобройните игри и надпревари. Получиха награди, научиха интересни подробности за шаха, включително легендата за неговото създаване.
Специално участие в събитието имаше Теодор Тутеков – гордост за Горна Оряховица и трикратен шампион на България, а също носител на 6 купи и почти толкова килограма медали.
В Горна Оряховица ръководителят на ШК „Асеневци“ Даян Нинов показа, че не случайно е треньорът с най-много ученици по шах в България. Неколкократният шампион на страната ни и FIDE майстор успя да превърне урока в забавно и вдъхновяващо преживяване за децата.
Ръководството на Общината получи плакет за принос към развитието на шаха от организаторите от клуб „Асеневци“ Даян Нинов и Цвета Галунова. Връчи го шампионът и част от клуба Теодор Тутеков.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени