2.8° C
Предимно облачно
toggle

В Горна Оряховица тържествено бе отбелязана 115-та годишнина от обвяване на Независимостта на България

21 септември 2023
image

С тържествен ритуал пред Паметния знак на загиналите във войните в Горна Оряховица бе отбелязана 115-та годишнина от обявяване на Независимостта на България. Честването се проведе в навечерието на празника, тъй като на 22 септември Велико Търново ще бъде център на националните тържества.
Не са много нещата, които ни зареждат с увереност, със самочувствие на българи, на европейци, но прочетеният преди 115 години манифест, е едно от тях. Мнозина горнооряховчани, начело със своя кмет, присъстват на прочитането му в историческата църква „Свети 40 мъченици” само на няколко километра от тук. Щастлив съм, че на този ден, повече от век по-късно, сме заедно! За мен българската независимост, освен категоричен политически успех, е и поука! Пример, че когато всички мислим и желаем едно дело еднакво силно, то е възможно, каза в словото си по повод Деня на независимостта кметът инж. Добромир Добрев.
Пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани бяха поднесени венци и цветя от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от Българския антифашистки съюз и Сдружение „Човеколюбие“, от политически партии, обществени организации.
В празничната програма по повод Деня на Независимостта взеха участие мажоретен състав „Българче“ при ОУ „Иван Вазов“ с ръководител Розалия Нанкова и Даная Александрова и Ивайла Николова от Школата по изкуства при НЧ „Напредък – 1869“ с вокален педагог Аделина Колева.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени