2.8° C
Предимно облачно
toggle

В Горна Оряховица започна раздаването на хранителни продукти за нуждаещите се, пунктът ще работи до 31 май

18 април 2024
image

В Горна Оряховица започна раздаването на хранителни продукти за нуждаещите се. Пунктът се намира на ул. „Вичо Грънчаров“ № 19, където дежурят доброволци към БЧК и служители на общинската администрация.
Пунктът ще работи до 31 май, всеки делничен ден от 9.00 до 13.00 ч. Лицата, които не могат лично да получат хранителните продукти, могат да упълномощят за това трето лице, като образец на пълномощно може да се вземе от самия пункт.
Правоимащите в община Горна Оряховица са 2254 души.
Бенефициенти по програмата са лица, попадащи в следните групи:

1. Лица и семейства, подпомагани по Наредба № РД-07-5 от 2008 г. за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление (2023 г./2024
2. Лица с ниски доходи на член от семейството, които получават месечни помощи за отглеждане на дете по реда на чл. 8, ал. 1 и 5 от ЗСПД.
3. Лица с над 90% степен на увреждане, с определено право на чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия, които получават месечна финансова подкрепа по чл.70 от ЗХУ .
4. Лица и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане по реда на чл. 8д от ЗСПД.
5. Лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на дете при близки и роднини и в приемни семейства по реда и условията на ППЗЗД.
6. Лица и семейства, подпомогнати с еднократна помощ по реда на чл. 16 от ППЗСП или на друго нормативно основание, въз основа на инцидентно възникнали обстоятелства.
7. Лица или семейства с ниски доходи, получили отказ за подпомагане по Наредба №РД-07-5 от 2008 г. за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, поради надвишен диференциран доход за отопление или поради неизпълнено някое от другите комплексни условия за подпома-гане, което не променя нивото им на материално лишение.
На едночленни и двучленни семейства ще се раздават хранителни пакети, които съдържат следните хранителни продукти – брашно, ориз, спагети, лютеница, зелен фасул стерилизиран, домати стерилизирани, грах, гювеч, конфитюр, пиле фрикасе, херинга в доматен сос, зрял фасул стерилизиран, леща, захар и олио с общо тегло 10,890 кг.
На тричленни семейства и семейства с повече членове ще се раздават хранителни пакети, които съдържат следните хранителни продукти – брашно, ориз, спагети, лютеница, зелен фасул стерилизиран, домати стерилизирани, грах, гювеч, конфитюр, пиле фрикасе, херинга в доматен сос, зрял фасул стерилизиран, леща, захар и олио с общо тегло 38,370 кг.
Хранителните продукти са осигурени от БЧК в изпълнение на Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027г.– операция „Подкрепа“, финансирана от Европейски социален фонд плюс.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени