2.8° C
Предимно облачно
toggle

За любовта и виното разказва изложба, подредена в Художествена галерия „Недялко Каранешев“

10 февруари 2023
image

Над 100 творби, обединени от мотото „Любов и вино“ са подредени в Художествена галерия „Недялко Каранешев в Горна Оряховица. Произведенията отразяват богатото технологично разнообразие на изкуството: живопис, графика, скулптура, рисунка, фотография, приложни изкуства.
50 са общо художниците представящи своите творби в изложбата. Авторите са от повече от 10 града, в това число София, Варна, Велико Търново, Бургас, Ловеч, Габрово, Благоевград, Пазарджик, Джулюница, Плевен, Долна Оряховица и разбира се Горна Оряховица. Възрастовият диапазон е широк, най-младият автор е под 20 години, а най-възрастният на 79.
Изложбата ме радва много, защото все повече млади и непознати на горнооряховската публика творци са се включили в нея. Те търсят своя път за реализация напред. Нека да им я дадем, така както ние, творците, които сме насъбрали известен опит и креативност назад във времето сме имали нужда от подкрепа. В експозицията са представени много творби на автори под 20 години. Това е една тенденция, в която изкуството се облагородява и подмладява. Наред с младите автори, са експонирани творбите и на утвърдени имена, участват много преподаватели в школи в училища и в университети по изкуствата в страната, каза при откриването уредникът на Галерията д-р Деница Иванова – Александрова.
Изложбата „Любов и вино“ е добре познато събитие, наложило се като традиция в културния календар на Горна Оряховица. В навечерието на 14 февруари, денят в който еклектично се преплитат стари земеделски вярвания и християнска култура, обединени в образа на Трифон Зарезан и изразени, чрез символа на Виното, отзвук намира и едно своеобразно тържество на Любовта, навлязло от Западното християнство. Празникът „Свети Валентин“ не случайно се установява по нашите земи така категорично, той бележи едно от най-светите чувства, едновременно с което се превръща в знак на споделеност и емоционална обвързаност. Вино и Любов – два термина с допълващо се съдържание, два празника резониращи в единство, пробуждайки и възкресявайки, каза още д-р Деница Александрова.
Откриването на изложбата уважи заместник-кметът Григор Минков, художници, представящи своите творби, както и много техни приятели и почитатели на изкуството.
Изложбата ще остане експонирана в Галерията до 2 март.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени