2.8° C
Предимно облачно
toggle

Започна мащабният ремонт на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“

10 май 2021
image

С официална церемония за първа копка започна мащабният ремонт на сградата на НЧ „Братя Грънчарови- 2022“. Символичен старт на дейностите бе даден от кмета на Общината инж. Добромир Добрев и председателя на читалището Иван Иванов. На церемонията присъстваха ръководството на Общината, екипът на проекта, представители на фирмата – изпълнител.
Това е последният проект от Инвестиционната програма на Община Горна Оряховица за период 2014 – 2020. В същото време това е проект, който свързва двата програмни периода. По него работим по нов начин – чрез финансов механизъм, който ще се прилага за проектите, разработвани през следващия период. Този обект е свързан с модернизация на културната инфраструктура в Горна Оряховица. Програмата на читалището в летните дни е особено наситена, а с реализиране на проекта ще доразвием дейността му с нови мероприятия. Ще се направят допълнително офиси и помещения, които ще бъдат отдавани под наем. Това е и най-големия Летен театър в Област Велико Търново - с 2 000 седящи места и целта ни е след ремонта да се доразвие потенциала и читалището да се самоиздъжа и финансира дейността си, което е и идеята на финансовия механизъм, обясни инж. Добромир Добрев.
4 години се борим за този проект и благодарение на Общината и на инж. Добрев успяхме.Две неща са много важни за нас - условията при които ще бъдат поставени самодейците, които ще бъдат много по-добри от сегашните и сцената, която ще е покрита и ще може да се използва и при лошо време. Новия билетен център пък ще ни даде възможност да си подпомагаме дейността, каза председателят на читалището Иван Иванов.
В НЧ „Братя Грънчарови – 2002“ репетират 250 самодейци, а докато трае ремонта е направена организация и те ще продължат своите репетиции.
Срокът за строително-ремонтните дейности е 8 месеца Изпълнител на обекта е горнооряховската фирма „Енел строй”. Изпълнителите са амбицирани, като горнооряховчани да направят сграда, с която и фирмата и градът да се гордеят и се надяват работата да приключи до края на годината, стига времето да е благосклонно и да не поднесе някоя ранна зима.
Сградата, в която се помещава НЧ „Братя Грънчарови – 20024 е строена през 1977 г. Лошото й състояние, амортизираното оборудване и обзавеждане в помещенията, нарушената цялост на седалките на откритата сцена са предизвикателството за извършване на цялостна реконструкция и модернизация на сградата. С реализацията на проекта ще се извърши осъвременяване на помещенията, създаване на условия и достъпност до отделните обекти в сградата. Ще се извърши оползотворяване на неизползвани пространства, реконструкция и обновяване на инфраструктурните инсталации и технически съоръжения.
Проектът предвижда цялостна реконструкция на сградата и откритата сцена на НЧ „Братя Грънчарови - 2002”.
На първото ниво на сградата ще са разположени зала „Верен” и малка репетиционна зала, използвана и за тренировки на клуб по таекуондо, складове, съблекални и санитарни възли. На второто ниво ще се помещават административни офиси, кръжочни помещения, подготвителни с изходи към сцената, две от които се използват и за репетиционни. Чрез метални стълби ще има достъп до две помещения на третото ниво, които имат възможност за монтиране на сценично осветление откъм отворената към сцената страна на помещенията.
За да се осъществи достъпът на хора в неравностойно положение в сградата се предвижда изграждането и монтирането на асансьор, който да обслужва достъпът до двете нива.
Достъпът до основната част на амфитеатъра ще се осъществява покрай билетния център откъм парк „Детски кът”. В амфитеатъра са предвидени 1860 седящи места и още 20 бр. за хора със затруднено придвижване.
Изходът до амфитеатъра ще се осъществява през две групи входове от северозапад и югоизток. Предвиден е билетен център за продажба на билети с три каси и обслужващи амфитеатъра санитарни възли от двете му страни. На второ ниво на билетния център ще се намират две технически помещения – за озвучаване и осветление и техническо помещение. Ще се подмени и настилката на амфитеатъра.
Съществуващата сцена вече ще има покритие, което ще позволява използването й и при неблагоприятни атмосферни условия.
Предвижда се разчистване на околния терен и облагородяване на съществуващите алеи пред и около читалището, както и изграждане на две нови постройки от двете страни на южните входове към амфитеатъра, които ще бъдат отдавани под наем.
В проекта са предвидени и енергоспестяващи мерки – изолация на външните стени, покрива, подмяна на дограмата и на осветителните тела.

# Прикачени файлове Тип Размер  
1 Информация за официална церемония "Първа копка" 361 KB
ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени