2.8° C
Предимно облачно
toggle

Започна осмият сезон на единствената в България Археологическа школа за ученици „Ряховец“

11 октомври 2023
image

С първите участници от СУ „Георги Измирлиев“ бе поставено началото на осмия сезон на единствената в България – Археологическа школа за ученици „Ряховец“. На разкопките децата работят под вещото ръководство на археолозите Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново и Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица.
Проектът на археологическия екип и горнооряховския музей започна през 2016 г. и до момента в школата са участвали над 200 ученици. На историческата крепост Ряховец младежите получават неповторимата възможност да се запознаят отблизо с науката археология и да вземат участие в проучването на част от историята на родния край.
Учениците от Гимназията, водени от своя преподавател Димитър Йосифов, днес имаха възможност да научат за миналото на крепостта, да се включат в нагледни уроци по изготвяне на план-квадратна мрежа, измервания с нивелир, описване и рисуване на находки. С най-голям ентусиазъм, естествено, те се впуснаха в разкриването на археологически структури
Работата на Школата ще продължи до края на месеца, като в следващите седмици участие ще вземат СУ „Вичо Грънчаров“ Горна Оряховица и ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ Велико Търново.
По традиция, участието на учениците в археологическото училище ще бъде отличено с дипломи, които ще бъдат връчени от научните ръководители на специална церемония в музея.
Организаторите изказват изключителната си благодарност на всички, които подкрепиха дейността на Археологическата школа и през тази година.
В началото на октомври бе подновен деветият сезон на разкопките на крепостта Ряховец, които започнаха през 2015 г. Тази година разкопките са финансирани с близо 47 000 лева от Министерството на културата. Проучванията на крепостта през този сезон ще са продължение на започнатото в предишните две-три години разкриване на сектори около Главната и Югоизточната порта и Южното подградие, където в последните години бяха направени интересни открития.
 
Информация и снимки: Исторически музей – Горна Оряховица

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени