2.8° C
Предимно облачно
toggle

Започват археологическите разкопки в община Горна Оряховица

24 юни 2024
image

Проучванията при обект „Средновековен некропол и селище в източното подградие на Ряховец“ поставят началото на археологическия сезон в община Горна Оряховица. Обектът бе открит случайно през 2021 г. при изкопни дейности за рекултивация на депото за битови отпадъци. Част от него е проучена в периода 2021-2023 г. от екип с научен ръководител Илиян Петракиев (РИМ – Велико Търново) и зам.-ръководител Мая Иванова (ИМ – Горна Оряховица), като теренните проучвания са финансирани от Община Горна Оряховица.
До тази година екипът е разкрил дванадесет гроба от ХIII век с практики, отклоняващи се от християнския погребален обред, както и около петдесет средновековни археологически структури – полувкопани жилища, наземни постройки, каменни кръгови структури, огнища и ями с животински кости от говеда и цели черепи на коне и крава.
И през тази година за археологическите разкопки е отделено финансиране в размер 25 000 лева от Община Горна Оряховица. През това лято ще продължи проучването на намерените структури, като се очаква да бъдат разкрити и нови.
В края на лятото се предвижда да започнат и редовните археологически проучвания на крепост Ряховец. За тях Община Горна Оряховица е осигурила бюджет от  15 000 лева. Също така Исторически музей – Горна Оряховица кандидатства за финансиране от Министерство на културата с два подадени проекта през 2024 г. – за археологически разкопки и теренна консервация на Ряховец, и за теренни археологически издирвания северно от крепостта. Проектите преминаха успешно през първия административен етап, като се очаква в най-скоро време да стане ясно дали получават необходимата оценка и финансиране. Ако получат одобрение, заложените археологически дейности ще бъдат реализиране през месеците септември,  октомври и ноември.
 
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени