2.8° C
Предимно облачно
toggle

Паметници на културата, църкви и туристически забележителности на територията на община Горна Оряховица

Паметници на територията на гр. Горна Оряховица

1 Паметник на Георги Измирлиев
– на 6 септември 1910 г. с общи усилия и събрани средства, нашите предци поставят в центъра на града, бронзовия бюст на революционерът Георги Измирлиев.
2. Алея на възрожденците – през 2006 г. в чест на 130 годишнината от Априлското въстание Община Горна Оряховица създава Алея на Възрожденците в парк „Христо Ботев”. В знак на признателност са поставени каменните бюстове на Христо Ботев и дейците от героичната фамилия  Грънчарови, отдали себе си за каузата и бунта от 1876г.
3. Килийно училище - намира се в двора на църквата  „Успение на Пресвета Богородица”.
4. Паметник на Никола Петров – в чест на горнооряховския борец, който е бил първият българин носител на титлите ‘европейски’ /1899/ и ‘световен’ /1900/ шампион по класическа борба. На световното изложение в Париж, след шампионската си победа, той придобива званието „ Най-силният мъж на XIX век”.
5. Паметник на Васил Левски - Изграден през 1973 г. по проект на арх. В. Воинска и Р. Тодорова в памет на националния ни герой, който три пъти е идвал в града.
6 Паметник на Вичо Грънчаров - Издигнат през 1969 г. по проект на арх. Р. Рамаданов в памет на Вичо Костадинов Грънчаров – просветен и революционен деятел от Възраждането. Член на Окръжния революционен комитет по време на подготовката на Априлското въстание. Основател на читалището в града.
7. Паметен знак на загиналите във войните горнооряховчани – гр. Горна Оряховица

Туристически забележителности 

1. Защитената местност „Божур поляна” и хижа "Божур"
– туристическият дом е едно от любимите места за отдих на горнооряховчани. Хижата се намира в близост до защитената местност „Божур поляна”, която е находище на редкия, растителен вид - божур.
2. Екопътека „Камъка” - маршрут за пешеходен туризъм, представящ възможност за наблюдение на интересни природни образования и редки растителни и животински видове. Екопътеката започва от местността „Чуруковец”, през „Мравуняка”, където се наблюдават близо един до друг няколко големи мравуняка. От тук започва най-трудната част - изкачване към скалата „Камъка” /близо 500 м н. в. / Маршрутът преминава през „Сухата река”, старо корито на един от притоците на р. Янтра. Предпоследната спирка от пътеката е Сюлейман чешма – една от най-старите чешми в местността, с три корита. Екомаршрутът завършва при хижа Божур.
3. Екопътека в землището на с. Правда - Маршрутът се движи по поречието на р. Янтра и включва живописните речни и крайречни местности Въртопа, Блатото и Ашава. Всички те са удобни места за лов, риболов и фотолов на различни видове водоплаващи птици и дребен дивеч.
4. Неолитно селище в областта „Червен бряг”, с. Правда – открити са глинени и кремъчни артефакти, свидетелстващи за начина на живот и култовете на древните хора.
5. Крепостта „Калето” – сред запазените крепости е и „Калето”, намираща се в близост до с. Горски горен Тръмбеш.

Паметници в населените места от община Горна Оряховица:
  • Паметник на загиналите в Отечествената война 1944 – 1945 г. - гр. Долна Оряховица. Издигнат е през 1984 г.
  • Паметник  на "Интернационала"- с. Драганово Единствения в света паметник, посветен на песен. Открит е през 1977 г. Негов склуптор е Боян Радославав;
  • Паметник на загиналите във войните – с. Първомайци. Паметникът е построен в знак на признателност от родолюбивото население на село Първомайци.
  • Паметник на загиналите за България - с. Крушето. Издигнат е в памет на загиналите войници от селото през Балканската, Междусъюзническата, Първата световна война.
  • Паметник „Майка България” на загиналите във войните  - с. Върбица
  • Паметник на Васил Левски – с. Поликраище
  • Войнишки паметник на  Първа Световна и Отечествена война – с. Драганово
  • Войнишки паметник на  Първа Световна и Отечествена война – с. Поликраище
  • Каменният мост построен през 1880 г. и открит от княз Александър Батенберг, свързващ града със съседните селища от тогавашната Горнооряховска околия. Той е един от символите на средищното място, което заема Горна Оряховица в пътната структура на  България.
ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени