2.8° C
Предимно облачно
toggle

АПИ все още не е възложила планове за зимното поддържане на републиканската пътна мрежа

08 октомври 2021
image

Няма възложени планове за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа от страна на АПИ към 30 септември 2021 г. Това де факто означава, че е спряна подготовката за предстоящия зимен сезон. Това се казва в писмо на Българската браншова камара „Пътища“ изпратено до кметовете на общините, областните управители, областните дирекции на МВР и до ГДПБЗН. Камарата обединява строителните, пътноподдържащи фирми, проектантски бюра, надзорни фирми и доставчици на материали и суровини за пътно поддържане.
През всички зимни сезони до сега, нашите членове са полагали всички усилия, машини, хора и средства, за да осигурят проходимост на републиканските пътища. През последните няколко месеца, бездействието на държавата по отношение на заплащането на изпълнените ремонти и липса на възлагане на подготвителни за зимния период дейности, обрича кампанията по зимното поддържане за сезон 2021-2022 на провал, пише още в писмото.
От браншовата камара споделят, че с всяка година, чрез изпълнението на възложени подготвителни дейности, са подобрявали подготовката и организацията за зимата. Оставянето на стотици обекти в незавършен вид, липсата на належащи възлагания за ремонти на амортизираната и остаряла на повечето места пътна настилка, липсата на маркировка и ограничителни системи за пътища, създават сериозни рискове от ПТП и загуба на човешки животи.
Липсата на всякакво възлагане на дейности и разплащане за изпълнени ремонти доведоха пътния бранш до колапс. Същевременно фирмите все още поддържат екипи за реакция при пътни произшествия, аварии и други извънредни случаи. Осигурени са служители и експерти за изпълнението на дейностите по осигуряване на безопасни условия на пътуване без яснота дали този труд ще бъде заплатен, се казва още в писмото на браншовата камара.
В документа е посочено, че към края на септември няма възлагане на планове за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа от страна на АПИ. Това означава, че де факто е спряна подготовката за предстоящия зимен сезон. Дори и да се осигурят средства на този етап, за фирмите е технологично невъзможно да се осъществи адекватна подготовка и доставка на сол и материали, необходими за зимния сезон
В резултат на това пътноподдържащите фирми са изправени пред фалит, а подготовката на републиканската пътна мрежа за зимния сезон е безвъзвратно закъсняла, са казва в писмото, подписано от инж. Стефан Чайков – председател на УС на Българската браншова камара „Пътища“.

# Прикачени файлове Тип Размер  
1 Писмото на Българска браншова камара "Пътища" 983 KB
ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени